שינוי הינו תהליך המלווה כל אדם מהימים הראשונים של חייו. רבים מאיתנו רוצים לעשות שינוי כלשהו בחיים, בין אם להפסיק לעשן , לרדת כמה קילוגרמים במשקל, לשנות מקום עבודה, או לשנות את זווית הראייה שלנו על נושאים מסויימים.
אין צורך להיבהל מהמילה “שינוי”, שינוי הרגלים הינו תהליך מתמשך ובמהלך השינוי חל ויתור על הרגל ישן ונרכש הרגל חדש הגורם לנו לרצות לשנות משהו, להשתפר, לצעוד קדימה ובאמת להצליח.
הפסיכולוגים פרנצ’סקה ודיקלמנטה (1982) ) גיבשו מודל המסייע לאתר את השלב בו נמצא האדם בתהליך השינוי:
1.קדם הרהור: בשלב זה האדם עדיין מתכחש לקיומה של התנהגות בעייתית. הוא אינו שוקל אפשרות לשינוי, ומציג טיעונים המצדיקים את התנהגותו הנוכחית .
2.הרהור:בשלב זה יחסו של האדם לתהליך השינוי הינו אמביוולנטי. הוא מודה בקיומה של ההתנהגות הבעייתית, “אך יושב על הגדר” וחושש להיכנס לתהליך השינוי. תמיכה חברתית ומשפחתית תוכל לעזור לו בשלב זה.
3.החלטה: ללא החלטה לא ניתן להתקדם בתהליך השינוי. עם זאת, החלטה כשלעצמה אינה מהווה ערובה להצלחה בביצוע השינוי . בשלב זה מומלץ לתכנן “התנהגות מחליפה” להתנהגות אותה אתם מנסים לשנות.
4.פעולה: שלב זה מאופיין על ידי פעולה לטובת השינוי . האדם משקיע מאמץ על מנת להגיע לתוצאה. תוצאות חיוביות מחזקות את המוטיבציה שלו, חוסר תוצאות גורם לרבים לנשור מהמעגל או לסגת שלב אחורה. כאן מגיע הזמן להיזכר שוב ששינוי הנו תהליך ולא אירוע חד פעמי.
במהלך הפעולה יש צורך להחליף את הפעילות אותה משנים בהתנהגות מחליפה .
5.שימור: בשלב זה המאמצים מושקעים במניעת נפילה, שימור ההישג, הטמעת השינוי והפיכתו לקבוע . זהו השלב המתמשך ביותר והקשה ביותר.בשלב זה חשוב מאוד לקבל חיזוקים חיוביים מהסביבה,חשוב לדעת לבקש עזרה ותמיכה מהסביבה. כדאי גם להכיר את הצדדים החלשים של התהליך ולהימנע מהם ככל האפשר.
מחשבה => תכנון => ארגון => ביצוע
6.שינוי קבוע/ נפילה: במידה והשינוי מוטמע היטב, הרגל חדש משתלט על הישן ולאדם יש אפשרות לשמור על ההרגל החדש. במידה וחלה נפילה, החשיבות העיקרית הינה בהתחלת התהליך מחדש. בשלב זה קיים קושי לחזור על התהליך , היות ונשאר זיכרון של התנסות שלילית הבולם את החזרה . אנשים היודעים להפיק לקחים מהנפילה יצליחו יותר טוב בחזרה למעגל השינוי מאלה שחווים תסכול מתמיד.