תפריטים לכריכים
התפריט הכחול מבוסס על מנות דש מכל קבוצות המזון המומלצות לצריכה יומית\שבועית:
דגנים (פחמימות) | ירקות | פירות | מנות חלב | עוף, בשר,דגים וביצים | קטניות, זרעים ואגוזים | שומנים | מתוקים |
4 ליום | 4 ליום (מינימום) | 3-4 ליום (לסוכרתיים: 2-3) | 2-3 ליום | 1 ליום | 3 לשבוע | 1 ליום | 3 לשבוע |
- חשוב לשים לב לסוג הלחם שבחרתם:
מנת דגן (פחמימה)= סביבות 80 קלוריות
ניתן להמיר את הלחם באופציות הבאות:
- 2 פרוסות לחם מלא קל=מנת דגן (עד 45 קלוריות לפרוסה).
- 1 פרוסת לחם מחיטה מלאה/ שיפון/כוסמין=מנת דגן (סביבות 80-90 קלוריות לפרוסה.
- 1 פיתה ביס= מנת דגן= עד 90 קלוריות ליחידה.
- 1/3 פיתה גדולה מקמח מלא =1 מנות דגן.
- 2 יחידות לחמית מחיטה מלאה= מנת דגן (מומלץ לבחור בדלת נתרן).
- 2-3 פריכיות אורז/כוסמת=1 מנת דגן (תלוי בכמות הקלוריות ליחידה).
רשימת ירקות חופשיים כתוספת לכריכים-
רצוי לשלב 2 ירקות בשני צבעים שונים בכל ארוחה:
- אדומים:עגבניה/ עגבניות שרי/ פלפל אדום/ צנון וצנונית.
- ירוקים: חסה, תרד, עלים ירוקים, חסה, קייל, ברוקולי, כרוב, מלפפון, קישוא, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, סלרי, טימין, כרפס, בזיליקום,בצל ירוק, אספרגוס, כרוב ניצנים, נענע, עירית, פלפל ירוק, עלי רוקט, שעועית ירוקה.
- סגולים: כרוב סגול, חציל, בצל סגול , ארטישוק סגול, חסה סגולה וסלק טרי.
- כתומים וצהובים: גזר, גזר גמדי, פלפל כתום, פלפל צהוב שעועית צהובה.
- לבנים: בצל, שום, כרישה, כרובית, שורש סלרי, נבטים, פטריות טריות, קולורבי, לבבות דקל.
כריכים לארוחת הבוקר והערב לבחירתכם:
כריכי גבינות………………………………………..1 מנת דגן, 1 מנת חלב, ירקות
- כריך גבינות:
2 פרוסות לחם מלא קל+ 3 כפות גבינה לבנה 5%/גבינה דלת מלח (תנובה)/גבינת ריקוטה 5%/ קוטג’ 5%/ טוב טעם/ כנען/ תבור/גבינת עיזים 5%/ לאבנה 5% +ירקות.
לטבעוניים:3 כפות גבינת סויה 5% תנובה, בטעם טבעי/פלפלים/שום שמיר.
- כריך/טוסט צפתית:
2 פרוסות לחם מלא קל + 60 גרם גבינה צפתית ללא מלח (חברת גד) ועגבניה בטוסט+ ירקות לבחירתכם.
- טוסט גבינה צהובה:
2 פרוסות לחם מלא קל + 2 פרוסת גבינה צהובה 5%/9% + כף רסק עגבניות ועגבניה+ ירקות לבחירתכם.
כריכי ביצים……………………………………1 מנת דגן, 1 מנת בשר רזה ,1 מנת שומן, ירקות
**(ניתן לאכול עד ביצה אחת ליום)
- כריך חביתת ירק/ שקשוקה/ מקושקשת/ חביתת עין :
1 פיתה ביס (88 קלוריות ליחידה) +חביתה על בסיס ביצה+ כפית שמן זית, פטריות, בצל, עגבניות ועשבי תיבול לבחירתכם+ ירקות.
- כריך ביצה קשה:
2 פרוסות לחם מלא קל +ביצה קשה +כף טחינה מוכנה/2 כפיות טחינה גולמית/כף אבוקדו/ כפית פסטו+ עגבניה, מלפפון וגמבה (או ירקות אחרים לבחירתכם).
- כריך סלט ביצים:
ביצה קשה מעוכה+ כף אבוקדו+לימון ותבלינים+ 2 פרוסות לחם מלא קל+ירקות.
- כריך טונה :
2 פרוסות לחם קל/ פיתה ביס (88 קלוריות ליחידה) + קופסת טונה אישית (67 גרם) בנגיעות שמן זית ולימון (חברת סטארקיסט) או חצי קופסת טונה בשמן מסוננת+ ירקות לבחירתכם.
כריכים מן הצומח……………………………………1 מנת דגן, 1 מנת שומן, ירקות
- כריך טחינה:
2 פרוסות לחם מלא קל + 2 כפיות טחינה גולמית /כף טחינה גולמית +ירקות.
**המלצה לרוטב טחינה עגבניות: 2 כפיות טחינה גולמית+עגבניה+ לימון+ בזיליקום-לערבב בבלנדר מוט.
- כריך אבוקדו:
פרוסת לחם מלא/ 2 פרוסות לחם מלא קל + כף אבוקדו + ירקות לבחירתכם.
- כריך חומוס:
2 פרוסות לחם מלא קל + כף חומוס (רצוי ביתי) + ירקות לבחירתכם.
מאגר כריכים לארוחת הצהריים (הארוחה העיקרית ביום) לבחירתך:
ארוחת הצהריים מורכבת מ-2 מנות דגן:
שני כריכים מלחם מלא קל (עד 45 קלוריות לפרוסה) /כריך אחד מ- 2 פרוסות לחם מלא / 2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) .
יש לאכול שני כריכים זהים, על מנת לשמור על היחסים הנכונים בין קבוצות המזון בדיאטת דש.
- כריך טונה:
4 פרוסות לחם מלא קל/ 2 פרוסות לחם מלא+ 1 קופסת טונה בשמן מסוננת (112 גרם) + ירקות לבחירתכם.
- כריך סלט טונה ביתי:
4 פרוסות לחם מלא קל/ 2 פרוסות לחם מלא+
סלט טונה ביתי:
1 קופסת טונה בשמן מסוננת
1 גמבה קצוצה
1 עגבניה קצוצה
1 בצל קטן קצוץ
1 מלפפון בחומץ
קומץ פטרוזיליה קצוצה
- כריך טונה וביצה קשה-
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) + ביצה קשה + קופסת טונה אישית בנגיעות שמן של סטארקיסט (67 גרם) או חצי קופסת טונה רגילה מסוננת+ ירקות לבחירתם.
- כריך חזה עוף-
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) /2 פרוסות לחם מלא+ 125 גרם חזה עוף (לאחר בישול) + ירקות לבחירתכם.
- כריך חזה הודו–
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) +125 גרם רצועות חזה הודו + ירקות לבחירתכם.
- כריך רוסטביף:
2 פרוסות לחם מלא+125 גרם רצועות רוסטביף (לאחר בישול) +ירקות לבחירתכם.
- כריך סלמון-
- פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה)+ 125 גרם חתיכות סלמון אפוי+ירקות לבחירתכם.
- כריך סרדינים-
2 פרוסות לחם מלא/2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) +קופסת סרדינים בשמן (מסוננת) +ירקות לבחירתכם.
- כריכי סביח-
4 פרוסות לחם מלא קל + ביצה קשה +1 כף טחינה מוכנה+ חציל אפוי+ ירקות לבחירתכם.
- כריך חביתת חומוס (מצורף מתכון בהמשך):
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) +חביתת חומוס +ירקות לבחירתכם.
- פלאפל בפיתה (מצורף מתכון בהמשך):
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) + 5 כדורי פלאפל ביתיים +כפית חומוס+ ירקות לבחירתכם.
- כריך טופו:
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה)+ 125 גרם טופו מתובל בפפריקה, שום ופלפל שחור (ניתן להכין בתנור/טוסטר) +ירקות לבחירתכם.
מאגר ארוחות ביניים לבחירתך- פצלו את המאכלים במהלך היום בין הארוחות:
- 3-4 פירות ביום (לסוכרתיים :2-3 פירות ביום).
- יוגורט: 1.5-3% שומן .
- 1/2 כוס חלב ( 2-3% שומן) -לכוסות הקפה.
- 3 פעמים בשבוע מנת אגוזים/זרעים:11 שקדים לא קלויים/ 3 חצאי אגוזי מלך-לדוגמא.
- מתוקים: 3 מנות מתוקום של 100 קלוריות בשבוע לפי העדפתכם האישית.
*כוסות קפה (שחור /הפוך /נס קפה/תה עם קפאין): 3-4 כוסות קפה ליום, עם חלב. ללא סוכר.
*מים: 10-12 כוסות מים (2 ליטר) ביום. ניתן לשתות חליטות תה ללא קפאין וללא סוכר כחלק מכוסות המים.
מתכונים מצורפים:
- פלאפל ביתי
רכיבים:
כמות: 45 כדורים קטנים
1 כוס (150 גרם) גרגירי חומוס יבשים, לאחר שהושרו 12-24 שעות במים קרים
1 צרור פטרוזיליה
1 צרור כוסברה
1/2 פלפל ירוק חריף
1 בצל לבן גדול
3 שיני שום
1 כף טחינה גולמית
1 כף שמן זית
1/2 כפית אבקת סודה לשתייה
1 כפית מלח
1 כפית כמון
תרסיס שמן זית
אפשרות: 1 כף קמח
אופן ההכנה:
1 .מחממים את התנור ל-200 מעלות. מרפדים את התבנית בנייר אפייה ומשמנים אותו קלות בתרסיס שמן.
2 .טוחנים במעבד מזון את גרגירי החומוס למרקם גרגירי ומעבירים לקערה.
3 .טוחנים יחד במעבד מזון את הפטרוזיליה, הכוסברה, הפלפל החריף, הבצל, השום, הטחינה ושמן הזית, עד שנוצרת תערובה די אחידה. מעבירים לקערה עם החומוס.
- מוסיפים את הסודה לשתייה, המלח והכמון. אם התערובת נוזלית מדי, מוסיפים כף קמח (אבל לא יותר – התערובת אמורה להיות רכה מאוד).
- מרטיבים את הידיים ויוצרים מהתערובת כדורים. מניחים בתבנית ומרססים במעט שמן.
6.אופים במשך 20 דקות, עד שהפלאפלים מעט מזהיבים ומקבלים מעטה פריך.
מתכון לחביתת חומוס:
רכיבים:
1/4 כוס קמח חומוס
1/2-2/3 כוס מים
1/2 בצל בינוני קצוץ דק
1/2 כוס פטריות
1 כפית שמן זית לטיגון
מלח, פלפל שחור ותבלינים אחרים לפי הטעם.
הוראות הכנה:
1.מחממים מעט את השמן זית לטיגון.
2.מוסיפים את הבצל ומזהיבים.
3.מוסיפים את הקמח, המים והפטריות.
4.מקררים ומגישים.
התפריט הכחול מבוסס על מנות דש מכל קבוצות המזון המומלצות לצריכה יומית\שבועית:
דגנים (פחמימות): 4 ליום
ירקות: 4 ליום (מינימום)
פירות: 3-4 ליום (לסוכרתיים- 2-3)
מנות חלב:2-3 ליום
עוף/בשר/דגים:1 ליום
קטניות/זרעים/אגוזים: 3 לשבוע
שומנים: 1 ליום
מתוקים: 3 לשבוע
- חשוב לשים לב לסוג הלחם שבחרתם:
מנת דגן (פחמימה)= סביבות 80 קלוריות
ניתן להמיר את הלחם באופציות הבאות:
- 2 פרוסות לחם מלא קל=מנת דגן (עד 45 קלוריות לפרוסה).
- 1 פרוסת לחם מחיטה מלאה/ שיפון/כוסמין=מנת דגן (סביבות 80-90 קלוריות לפרוסה.
- 1 פיתה ביס= מנת דגן= עד 90 קלוריות ליחידה.
- 1/3 פיתה גדולה מקמח מלא =1 מנות דגן.
- 2 יחידות לחמית מחיטה מלאה= מנת דגן (מומלץ לבחור בדלת נתרן).
- 2-3 פריכיות אורז/כוסמת=1 מנת דגן (תלוי בכמות הקלוריות ליחידה).
רשימת ירקות חופשיים כתוספת לכריכים-
רצוי לשלב 2 ירקות בשני צבעים שונים בכל ארוחה:
- אדומים:עגבניה/ עגבניות שרי/ פלפל אדום/ צנון וצנונית.
- ירוקים: חסה, תרד, עלים ירוקים, חסה, קייל, ברוקולי, כרוב, מלפפון, קישוא, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, סלרי, טימין, כרפס, בזיליקום,בצל ירוק, אספרגוס, כרוב ניצנים, נענע, עירית, פלפל ירוק, עלי רוקט, שעועית ירוקה.
- סגולים: כרוב סגול, חציל, בצל סגול , ארטישוק סגול, חסה סגולה וסלק טרי.
- כתומים וצהובים: גזר, גזר גמדי, פלפל כתום, פלפל צהוב שעועית צהובה.
- לבנים: בצל, שום, כרישה, כרובית, שורש סלרי, נבטים, פטריות טריות, קולורבי, לבבות דקל.
כריכים לארוחת הבוקר והערב לבחירתכם:
כריכי גבינות………………………………………..1 מנת דגן, 1 מנת חלב, ירקות
- כריך גבינות:
2 פרוסות לחם מלא קל+ 3 כפות גבינה לבנה 5%/גבינה דלת מלח (תנובה)/גבינת ריקוטה 5%/ קוטג’ 5%/ טוב טעם/ כנען/ תבור/גבינת עיזים 5%/ לאבנה 5% +ירקות.
לטבעוניים:3 כפות גבינת סויה 5% תנובה, בטעם טבעי/פלפלים/שום שמיר.
- כריך/טוסט צפתית:
2 פרוסות לחם מלא קל + 60 גרם גבינה צפתית ללא מלח (חברת גד) ועגבניה בטוסט+ ירקות לבחירתכם.
- טוסט גבינה צהובה:
2 פרוסות לחם מלא קל + 2 פרוסת גבינה צהובה 5%/9% + כף רסק עגבניות ועגבניה+ ירקות לבחירתכם.
כריכי ביצים……………………………………1 מנת דגן, 1 מנת בשר רזה ,1 מנת שומן, ירקות
**(ניתן לאכול עד ביצה אחת ליום)
- כריך חביתת ירק/ שקשוקה/ מקושקשת/ חביתת עין :
1 פיתה ביס (88 קלוריות ליחידה) +חביתה על בסיס ביצה+ כפית שמן זית, פטריות, בצל, עגבניות ועשבי תיבול לבחירתכם+ ירקות.
- כריך ביצה קשה:
2 פרוסות לחם מלא קל +ביצה קשה +כף טחינה מוכנה/2 כפיות טחינה גולמית/כף אבוקדו/ כפית פסטו+ עגבניה, מלפפון וגמבה (או ירקות אחרים לבחירתכם).
- כריך סלט ביצים:
ביצה קשה מעוכה+ כף אבוקדו+לימון ותבלינים+ 2 פרוסות לחם מלא קל+ירקות.
- כריך טונה :
2 פרוסות לחם קל/ פיתה ביס (88 קלוריות ליחידה) + קופסת טונה אישית (67 גרם) בנגיעות שמן זית ולימון (חברת סטארקיסט) או חצי קופסת טונה בשמן מסוננת+ ירקות לבחירתכם.
כריכים מן הצומח……………………………………1 מנת דגן, 1 מנת שומן, ירקות
- כריך טחינה:
2 פרוסות לחם מלא קל + 2 כפיות טחינה גולמית /כף טחינה גולמית +ירקות.
**המלצה לרוטב טחינה עגבניות: 2 כפיות טחינה גולמית+עגבניה+ לימון+ בזיליקום-לערבב בבלנדר מוט.
- כריך אבוקדו:
פרוסת לחם מלא/ 2 פרוסות לחם מלא קל + כף אבוקדו + ירקות לבחירתכם.
- כריך חומוס:
2 פרוסות לחם מלא קל + כף חומוס (רצוי ביתי) + ירקות לבחירתכם.
מאגר כריכים לארוחת הצהריים (הארוחה העיקרית ביום) לבחירתך:
ארוחת הצהריים מורכבת מ-2 מנות דגן:
שני כריכים מלחם מלא קל (עד 45 קלוריות לפרוסה) /כריך אחד מ- 2 פרוסות לחם מלא / 2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) .
יש לאכול שני כריכים זהים, על מנת לשמור על היחסים הנכונים בין קבוצות המזון בדיאטת דש.
- כריך טונה:
4 פרוסות לחם מלא קל/ 2 פרוסות לחם מלא+ 1 קופסת טונה בשמן מסוננת (112 גרם) + ירקות לבחירתכם.
- כריך סלט טונה ביתי:
4 פרוסות לחם מלא קל/ 2 פרוסות לחם מלא+
סלט טונה ביתי:
1 קופסת טונה בשמן מסוננת
1 גמבה קצוצה
1 עגבניה קצוצה
1 בצל קטן קצוץ
1 מלפפון בחומץ
קומץ פטרוזיליה קצוצה
- כריך טונה וביצה קשה-
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) + ביצה קשה + קופסת טונה אישית בנגיעות שמן של סטארקיסט (67 גרם) או חצי קופסת טונה רגילה מסוננת+ ירקות לבחירתם.
- כריך חזה עוף-
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) /2 פרוסות לחם מלא+ 125 גרם חזה עוף (לאחר בישול) + ירקות לבחירתכם.
- כריך חזה הודו–
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) +125 גרם רצועות חזה הודו + ירקות לבחירתכם.
- כריך רוסטביף:
2 פרוסות לחם מלא+125 גרם רצועות רוסטביף (לאחר בישול) +ירקות לבחירתכם.
- כריך סלמון-
- פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה)+ 125 גרם חתיכות סלמון אפוי+ירקות לבחירתכם.
- כריך סרדינים-
2 פרוסות לחם מלא/2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) +קופסת סרדינים בשמן (מסוננת) +ירקות לבחירתכם.
- כריכי סביח-
4 פרוסות לחם מלא קל + ביצה קשה +1 כף טחינה מוכנה+ חציל אפוי+ ירקות לבחירתכם.
- כריך חביתת חומוס (מצורף מתכון בהמשך):
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) +חביתת חומוס +ירקות לבחירתכם.
- פלאפל בפיתה (מצורף מתכון בהמשך):
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) + 5 כדורי פלאפל ביתיים +כפית חומוס+ ירקות לבחירתכם.
- כריך טופו:
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה)+ 125 גרם טופו מתובל בפפריקה, שום ופלפל שחור (ניתן להכין בתנור/טוסטר) +ירקות לבחירתכם.
מאגר ארוחות ביניים לבחירתך- פצלו את המאכלים במהלך היום בין הארוחות:
- 3-4 פירות ביום (לסוכרתיים :2-3 פירות ביום).
- יוגורט: 1.5-3% שומן .
- 1/2 כוס חלב ( 2-3% שומן) -לכוסות הקפה.
- 3 פעמים בשבוע מנת אגוזים/זרעים:11 שקדים לא קלויים/ 3 חצאי אגוזי מלך-לדוגמא.
- מתוקים: 3 מנות מתוקום של 100 קלוריות בשבוע לפי העדפתכם האישית.
*כוסות קפה (שחור /הפוך /נס קפה/תה עם קפאין): 3-4 כוסות קפה ליום, עם חלב. ללא סוכר.
*מים: 10-12 כוסות מים (2 ליטר) ביום. ניתן לשתות חליטות תה ללא קפאין וללא סוכר כחלק מכוסות המים.
מתכונים מצורפים:
- פלאפל ביתי
רכיבים:
כמות: 45 כדורים קטנים
1 כוס (150 גרם) גרגירי חומוס יבשים, לאחר שהושרו 12-24 שעות במים קרים
1 צרור פטרוזיליה
1 צרור כוסברה
1/2 פלפל ירוק חריף
1 בצל לבן גדול
3 שיני שום
1 כף טחינה גולמית
1 כף שמן זית
1/2 כפית אבקת סודה לשתייה
1 כפית מלח
1 כפית כמון
תרסיס שמן זית
אפשרות: 1 כף קמח
אופן ההכנה:
1 .מחממים את התנור ל-200 מעלות. מרפדים את התבנית בנייר אפייה ומשמנים אותו קלות בתרסיס שמן.
2 .טוחנים במעבד מזון את גרגירי החומוס למרקם גרגירי ומעבירים לקערה.
3 .טוחנים יחד במעבד מזון את הפטרוזיליה, הכוסברה, הפלפל החריף, הבצל, השום, הטחינה ושמן הזית, עד שנוצרת תערובה די אחידה. מעבירים לקערה עם החומוס.
- מוסיפים את הסודה לשתייה, המלח והכמון. אם התערובת נוזלית מדי, מוסיפים כף קמח (אבל לא יותר – התערובת אמורה להיות רכה מאוד).
- מרטיבים את הידיים ויוצרים מהתערובת כדורים. מניחים בתבנית ומרססים במעט שמן.
6.אופים במשך 20 דקות, עד שהפלאפלים מעט מזהיבים ומקבלים מעטה פריך.
מתכון לחביתת חומוס:
רכיבים:
1/4 כוס קמח חומוס
1/2-2/3 כוס מים
1/2 בצל בינוני קצוץ דק
1/2 כוס פטריות
1 כפית שמן זית לטיגון
מלח, פלפל שחור ותבלינים אחרים לפי הטעם.
הוראות הכנה:
1.מחממים מעט את השמן זית לטיגון.
2.מוסיפים את הבצל ומזהיבים.
3.מוסיפים את הקמח, המים והפטריות.
4.מקררים ומגישים.
התפריט הורוד מבוסס על מנות דש מכל קבוצות המזון המומלצות לצריכה יומית\שבועית:
דגנים (פחמימות) | ירקות | פירות | מנות חלב | עוף, בשר,דגים וביצים | קטניות, זרעים ואגוזים | שומנים | מתוקים |
7-8 ליום | 5-6 ליום (מינימום) | 5-6 ליום (לסוכרתיים: 2-3) | 2.5-3.5 ליום | 2 ליום | 1 ליום | 2.5-3.5 ליום | 7 לשבוע |
- חשוב לשים לב לסוג הלחם שבחרתם:
מנת דגן (פחמימה) =סביבות 80 קלוריות למנה
ניתן להמיר את הלחם באופציות הבאות:
- 2 פרוסות לחם מלא קל=מנת דגן (עד 45 קלוריות לפרוסה).
- 1 פרוסת לחם מחיטה מלאה/ שיפון/כוסמין=מנת דגן. עד סביבות 90 קלוריות לפרוסה.
- 1 פיתה ביס= מנת דגן= עד 90 קלוריות ליחידה.
- 1/3 פיתה גדולה מקמח מלא =1 מנות דגן.
- 2 יחידות לחמית מחיטה מלאה= מנת דגן (מומלץ לבחור בדלת נתרן).
- 2-3 פריכיות אורז/כוסמת=1 מנת דגן (תלוי בכמות הקלוריות ליחידה).
רשימת ירקות חופשיים כתוספת לכריכים-
רצוי לשלב 2 ירקות בשני צבעים שונים בכל ארוחה:
- אדומים: עגבניה/ עגבניות שרי/ פלפל אדום/ צנון וצנונית.
- ירוקים: חסה, תרד, עלים ירוקים, חסה, קייל, ברוקולי, כרוב, מלפפון, קישוא, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, סלרי, טימין, כרפס, בזיליקום,בצל ירוק, אספרגוס, כרוב ניצנים, נענע, עירית, פלפל ירוק, עלי רוקט, שעועית ירוקה.
- סגולים:כרוב סגול, חציל, בצל סגול , ארטישוק סגול, חסה סגולה וסלק טרי.
- כתומים וצהובים: גזר, גזר גמדי, פלפל כתום, פלפל צהוב שעועית צהובה.
- לבנים: בצל, שום, כרישה, כרובית, שורש סלרי, נבטים, פטריות טריות, קולורבי, לבבות דקל.
כריכים לארוחת הבוקר /ערב לבחירתכם:
כריכי גבינות………………………………………..2 מנות דגן, 1 מנת חלב, ירקות
- כריך גבינות:
2 פרוסות לחם מלא + 3 כפות גבינה לבנה 5%/גבינה דלת מלח (תנובה)/גבינת ריקוטה 5%/ קוטג’ 5%/ טוב טעם/ כנען/ תבור/גבינת עיזים 5%/ לאבנה 5% +ירקות.
לטבעוניים:3 כפות גבינת סויה 5% תנובה בטעם טבעי/פלפלים/שום שמיר.
- כריך/טוסט צפתית:
2 פרוסות לחם מלא + 60 גרם גבינה צפתית ללא מלח (חברת גד) ועגבניה בטוסט+ ירקות לבחירתכם.
- טוסט גבינה צהובה:
2 פרוסות לחם מלא + 2 פרוסת גבינה צהובה 5%/9% + כף רסק עגבניות ועגבניה+ ירקות לבחירתכם.
כריכי ביצים……………………………………2 מנות דגן, 1 מנת בשר רזה,1 מנת שומן, ירקות
**ניתן לאכול עד ביצה אחת ליום
- כריך חביתת ירק/ שקשוקה/ מקושקשת/ חביתת עין :
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) +חביתה על בסיס ביצה+ כפית שמן זית, פטריות, בצל, עגבניות ועשבי תיבול לבחירתכם+ ירקות.
- כריך ביצה קשה:
2 פרוסות לחם מלא +ביצה קשה +כף טחינה מוכנה/2 כפיות טחינה גולמית/כף אבוקדו/ כפית פסטו/ עגבניה, מלפפון וגמבה (או ירקות אחרים לבחירתכם).
- כריך סלט ביצים:
ביצה קשה מעוכה+ כף אבוקדו+לימון ותבלינים+ 2 פרוסות לחם מלא +ירקות.
- כריך טונה :
2 פרוסות לחם מלא/ 2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) + קופסת טונה אישית (67 גרם) בנגיעות שמן זית ולימון (חברת סטארקיסט) או חצי קופסת טונה בשמן מסוננת+ ירקות לבחירתכם.
כריכים מן הצומח……………………………………2 מנות דגן, 1 מנת שומן, ירקות
- כריך טחינה:
2 פרוסות לחם מלא + 2 כפיות טחינה גולמית /כף טחינה גולמית +ירקות.
**המלצה לרוטב טחינה עגבניות: 2 כפיות טחינה גולמית+עגבניה+ לימון+ בזיליקום-לערבב בבלנדר מוט.
- כריך אבוקדו:
2 פרוסת לחם מלא + כף אבוקדו + ירקות לבחירתכם.
- כריך חומוס:
2 פרוסות לחם מלא + כף חומוס (רצוי בייתי) + ירקות לבחירתכם.
מאגר כריכים לארוחת הצהריים (הארוחה העיקרית ביום) לבחירתך:
- ארוחת הצהריים מורכבת מ- 3 מנות דגן: (ניתן להוסיף עוד מנה במידת הצורך)
3 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) /1 פיתה גדולה מקמח מלא/ 3 פרוסות לחם מלא / 5 פרוסות לחם מלא קל (עד 45 קלוריות לפרוסה) /לחמניה גדולה מקמח מלא
יש לאכול כריכים זהים, על מנת לשמור על היחסים הנכונים בין קבוצות המזון בדיאטת דש.
- כריך טונה:
5 פרוסות לחם מלא קל/ 3 פרוסות לחם מלא+ 1 קופסת טונה בשמן מסוננת (112 גרם) + ירקות לבחירתכם.
- כריך סלט טונה ביתי:
5 פרוסות לחם מלא קל/ 3 פרוסות לחם מלא+
סלט טונה ביתי:
1 קופסת טונה בשמן מסוננת
1 גמבה קצוצה
1 עגבניה קצוצה
1 בצל קטן קצוץ
1 מלפפון בחומץ
קומץ פטרוזיליה קצוצה
- כריך טונה וביצה קשה-
3 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) + ביצה קשה + קופסת טונה אישית בנגיעות שמן של סטארקיסט (67 גרם)+ ירקות לבחירתם.
- כריך חזה עוף-
לחמניה גדולה מקמח מלא/פיתה גדולה מקמח מלא+ 125 גרם חזה עוף (לאחר בישול) +כף חומוס+ ירקות לבחירתכם.
- כריך חזה הודו–
3 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) +125 גרם רצועות חזה הודו +כף טחינה מדוללת+ ירקות לבחירתכם.
- כריך רוסטביף:
3 פרוסות לחם מלא +125 גרם רצועות רוסטביף (לאחר בישול) +כף חומוס ביתי+ ירקות לבחירתכם.
- כריך סלמון-
- פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה)+ 125 גרם חתיכות סלמון אפוי+כף טחינה+ ירקות לבחירתכם.
- כריך סרדינים-
3 פרוסות לחם מלא/2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) +קופסת סרדינים בשמן (מסוננת) +ירקות לבחירתכם.
- כריכי סביח-
5 פרוסות לחם מלא קל + ביצה קשה +1 כף טחינה מוכנה+ חציל אפוי+ ירקות לבחירתכם.
כריכים טבעוניים:
- כריך חביתת חומוס (מצורף מתכון בהמשך):
3 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) +חביתת חומוס +ירקות לבחירתכם.
- פלאפל בפיתה (מצורף מתכון בהמשך):
3 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) + 5 כדורי פלאפל ביתיים +כף חומוס+ ירקות לבחירתכם.
- כריך טופו:
3 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה)/1 פיתה גדולה מקמח מלא+ 125 גרם טופו מתובל בפפריקה, שום ופלפל שחור (ניתן להכין בתנור/טוסטר) +ירקות לבחירתכם.
מאגר ארוחות ביניים לבחירתך- פצלו את המאכלים במהלך היום בין הארוחות:
- 5 פירות ביום (לסוכרתיים :2-3 פירות ביום).
- יוגורט: 1.5-3% שומן .
- 1/2 כוס חלב ( 2-3% שומן) -לכוסות הקפה.
- 1 מנת אגוזים/זרעים יומית:11 שקדים לא קלויים/ 3 חצאי אגוזי מלך-לדוגמא.
- מתוקים: 7 מנות מתוקום של 100 קלוריות בשבוע לפי העדפתכם האישית.
*כוסות קפה (שחור /הפוך /נס קפה/תה עם קפאין): 3-4 כוסות קפה ליום, עם חלב. ללא סוכר.
*מים: 10-12 כוסות מים (2 ליטר) ביום. ניתן לשתות כוסות תה ללא קפאין וללא סוכר כחלק מכוסות המים.
מתכונים מצורפים:
- פלאפל ביתי
רכיבים:
כמות: 45 כדורים קטנים
1 כוס (150 גרם) גרגירי חומוס יבשים, לאחר שהושרו 12-24 שעות במים קרים
1 צרור פטרוזיליה
1 צרור כוסברה
1/2 פלפל ירוק חריף
1 בצל לבן גדול
3 שיני שום
1 כף טחינה גולמית
1 כף שמן זית
1/2 כפית אבקת סודה לשתייה
1 כפית מלח
1 כפית כמון
תרסיס שמן זית
אפשרות: 1 כף קמח
אופן ההכנה:
1 .מחממים את התנור ל-200 מעלות. מרפדים את התבנית בנייר אפייה ומשמנים אותו קלות בתרסיס שמן.
2 .טוחנים במעבד מזון את גרגירי החומוס למרקם גרגירי ומעבירים לקערה.
3 .טוחנים יחד במעבד מזון את הפטרוזיליה, הכוסברה, הפלפל החריף, הבצל, השום, הטחינה ושמן הזית, עד שנוצרת תערובה די אחידה. מעבירים לקערה עם החומוס.
- מוסיפים את הסודה לשתייה, המלח והכמון. אם התערובת נוזלית מדי, מוסיפים כף קמח (אבל לא יותר – התערובת אמורה להיות רכה מאוד).
- מרטיבים את הידיים ויוצרים מהתערובת כדורים. מניחים בתבנית ומרססים במעט שמן.
6.אופים במשך 20 דקות, עד שהפלאפלים מעט מזהיבים ומקבלים מעטה פריך.
מתכון לחביתת חומוס:
רכיבים:
1/4 כוס קמח חומוס
1/2-2/3 כוס מים
1/2 בצל בינוני קצוץ דק
1/2 כוס פטריות
1 כפית שמן זית לטיגון
מלח, פלפל שחור ותבלינים אחרים לפי הטעם.
הוראות הכנה:
1.מחממים מעט את השמן זית לטיגון.
2.מוסיפים את הבצל ומזהיבים.
3.מוסיפים את הקמח, המים והפטריות.
4.מקררים ומגישים.
התפריט הורוד מבוסס על מנות דש מכל קבוצות המזון המומלצות לצריכה יומית\שבועית:
דגנים (פחמימות): 7-8 ליום
ירקות: 5-6 ליום (מינימום)
פירות: 5-6 ליום (לסוכרתיים- 2-3)
מנות חלב:2.5-3.5 ליום
עוף/בשר/דגים:2 ליום
קטניות/זרעים/אגוזים: 1 לשבוע
שומנים: 2.5-3.5 ליום
מתוקים: 7 לשבוע
- חשוב לשים לב לסוג הלחם שבחרתם:
מנת דגן (פחמימה) =סביבות 80 קלוריות למנה
ניתן להמיר את הלחם באופציות הבאות:
- 2 פרוסות לחם מלא קל=מנת דגן (עד 45 קלוריות לפרוסה).
- 1 פרוסת לחם מחיטה מלאה/ שיפון/כוסמין=מנת דגן. עד סביבות 90 קלוריות לפרוסה.
- 1 פיתה ביס= מנת דגן= עד 90 קלוריות ליחידה.
- 1/3 פיתה גדולה מקמח מלא =1 מנות דגן.
- 2 יחידות לחמית מחיטה מלאה= מנת דגן (מומלץ לבחור בדלת נתרן).
- 2-3 פריכיות אורז/כוסמת=1 מנת דגן (תלוי בכמות הקלוריות ליחידה).
רשימת ירקות חופשיים כתוספת לכריכים:
רצוי לשלב 2 ירקות בשני צבעים שונים בכל ארוחה:
- אדומים: עגבניה/ עגבניות שרי/ פלפל אדום/ צנון וצנונית.
- ירוקים: חסה, תרד, עלים ירוקים, חסה, קייל, ברוקולי, כרוב, מלפפון, קישוא, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, סלרי, טימין, כרפס, בזיליקום,בצל ירוק, אספרגוס, כרוב ניצנים, נענע, עירית, פלפל ירוק, עלי רוקט, שעועית ירוקה.
- סגולים:כרוב סגול, חציל, בצל סגול , ארטישוק סגול, חסה סגולה וסלק טרי.
- כתומים וצהובים: גזר, גזר גמדי, פלפל כתום, פלפל צהוב שעועית צהובה.
- לבנים: בצל, שום, כרישה, כרובית, שורש סלרי, נבטים, פטריות טריות, קולורבי, לבבות דקל.
כריכים לארוחת הבוקר /ערב לבחירתכם:
כריכי גבינות………………………………………..2 מנות דגן, 1 מנת חלב, ירקות
- כריך גבינות:
2 פרוסות לחם מלא + 3 כפות גבינה לבנה 5%/גבינה דלת מלח (תנובה)/גבינת ריקוטה 5%/ קוטג’ 5%/ טוב טעם/ כנען/ תבור/גבינת עיזים 5%/ לאבנה 5% +ירקות.
לטבעוניים:3 כפות גבינת סויה 5% תנובה בטעם טבעי/פלפלים/שום שמיר.
- כריך/טוסט צפתית:
2 פרוסות לחם מלא + 60 גרם גבינה צפתית ללא מלח (חברת גד) ועגבניה בטוסט+ ירקות לבחירתכם.
- טוסט גבינה צהובה:
2 פרוסות לחם מלא + 2 פרוסת גבינה צהובה 5%/9% + כף רסק עגבניות ועגבניה+ ירקות לבחירתכם.
כריכי ביצים……………………………………2 מנות דגן, 1 מנת בשר רזה,1 מנת שומן, ירקות
**ניתן לאכול עד ביצה אחת ליום
- כריך חביתת ירק/ שקשוקה/ מקושקשת/ חביתת עין :
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) +חביתה על בסיס ביצה+ כפית שמן זית, פטריות, בצל, עגבניות ועשבי תיבול לבחירתכם+ ירקות.
- כריך ביצה קשה:
2 פרוסות לחם מלא +ביצה קשה +כף טחינה מוכנה/2 כפיות טחינה גולמית/כף אבוקדו/ כפית פסטו/ עגבניה, מלפפון וגמבה (או ירקות אחרים לבחירתכם).
- כריך סלט ביצים:
ביצה קשה מעוכה+ כף אבוקדו+לימון ותבלינים+ 2 פרוסות לחם מלא +ירקות.
- כריך טונה :
2 פרוסות לחם מלא/ 2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) + קופסת טונה אישית (67 גרם) בנגיעות שמן זית ולימון (חברת סטארקיסט) או חצי קופסת טונה בשמן מסוננת+ ירקות לבחירתכם.
כריכים מן הצומח……………………………………2 מנות דגן, 1 מנת שומן, ירקות
- כריך טחינה:
2 פרוסות לחם מלא + 2 כפיות טחינה גולמית /כף טחינה גולמית +ירקות.
**המלצה לרוטב טחינה עגבניות: 2 כפיות טחינה גולמית+עגבניה+ לימון+ בזיליקום-לערבב בבלנדר מוט.
- כריך אבוקדו:
2 פרוסת לחם מלא + כף אבוקדו + ירקות לבחירתכם.
- כריך חומוס:
2 פרוסות לחם מלא + כף חומוס (רצוי בייתי) + ירקות לבחירתכם.
מאגר כריכים לארוחת הצהריים (הארוחה העיקרית ביום) לבחירתך:
- ארוחת הצהריים מורכבת מ- 3 מנות דגן: (ניתן להוסיף עוד מנה במידת הצורך)
3 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) /1 פיתה גדולה מקמח מלא/ 3 פרוסות לחם מלא / 5 פרוסות לחם מלא קל (עד 45 קלוריות לפרוסה) /לחמניה גדולה מקמח מלא
יש לאכול כריכים זהים, על מנת לשמור על היחסים הנכונים בין קבוצות המזון בדיאטת דש.
- כריך טונה:
5 פרוסות לחם מלא קל/ 3 פרוסות לחם מלא+ 1 קופסת טונה בשמן מסוננת (112 גרם) + ירקות לבחירתכם.
- כריך סלט טונה ביתי:
5 פרוסות לחם מלא קל/ 3 פרוסות לחם מלא+
סלט טונה ביתי:
1 קופסת טונה בשמן מסוננת
1 גמבה קצוצה
1 עגבניה קצוצה
1 בצל קטן קצוץ
1 מלפפון בחומץ
קומץ פטרוזיליה קצוצה
- כריך טונה וביצה קשה-
3 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) + ביצה קשה + קופסת טונה אישית בנגיעות שמן של סטארקיסט (67 גרם)+ ירקות לבחירתם.
- כריך חזה עוף-
לחמניה גדולה מקמח מלא/פיתה גדולה מקמח מלא+ 125 גרם חזה עוף (לאחר בישול) +כף חומוס+ ירקות לבחירתכם.
- כריך חזה הודו–
3 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) +125 גרם רצועות חזה הודו +כף טחינה מדוללת+ ירקות לבחירתכם.
- כריך רוסטביף:
3 פרוסות לחם מלא +125 גרם רצועות רוסטביף (לאחר בישול) +כף חומוס ביתי+ ירקות לבחירתכם.
- כריך סלמון-
- פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה)+ 125 גרם חתיכות סלמון אפוי+כף טחינה+ ירקות לבחירתכם.
- כריך סרדינים-
3 פרוסות לחם מלא/2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) +קופסת סרדינים בשמן (מסוננת) +ירקות לבחירתכם.
- כריכי סביח-
5 פרוסות לחם מלא קל + ביצה קשה +1 כף טחינה מוכנה+ חציל אפוי+ ירקות לבחירתכם.
כריכים טבעוניים:
- כריך חביתת חומוס (מצורף מתכון בהמשך):
3 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) +חביתת חומוס +ירקות לבחירתכם.
- פלאפל בפיתה (מצורף מתכון בהמשך):
3 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) + 5 כדורי פלאפל ביתיים +כף חומוס+ ירקות לבחירתכם.
- כריך טופו:
3 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה)/1 פיתה גדולה מקמח מלא+ 125 גרם טופו מתובל בפפריקה, שום ופלפל שחור (ניתן להכין בתנור/טוסטר) +ירקות לבחירתכם.
מאגר ארוחות ביניים לבחירתך- פצלו את המאכלים במהלך היום בין הארוחות:
- 5 פירות ביום (לסוכרתיים :2-3 פירות ביום).
- יוגורט: 1.5-3% שומן .
- 1/2 כוס חלב ( 2-3% שומן) -לכוסות הקפה.
- 1 מנת אגוזים/זרעים יומית:11 שקדים לא קלויים/ 3 חצאי אגוזי מלך-לדוגמא.
- מתוקים: 7 מנות מתוקום של 100 קלוריות בשבוע לפי העדפתכם האישית.
*כוסות קפה (שחור /הפוך /נס קפה/תה עם קפאין): 3-4 כוסות קפה ליום, עם חלב. ללא סוכר.
*מים: 10-12 כוסות מים (2 ליטר) ביום. ניתן לשתות כוסות תה ללא קפאין וללא סוכר כחלק מכוסות המים.
מתכונים מצורפים:
- פלאפל ביתי
רכיבים:
כמות: 45 כדורים קטנים
1 כוס (150 גרם) גרגירי חומוס יבשים, לאחר שהושרו 12-24 שעות במים קרים
1 צרור פטרוזיליה
1 צרור כוסברה
1/2 פלפל ירוק חריף
1 בצל לבן גדול
3 שיני שום
1 כף טחינה גולמית
1 כף שמן זית
1/2 כפית אבקת סודה לשתייה
1 כפית מלח
1 כפית כמון
תרסיס שמן זית
אפשרות: 1 כף קמח
אופן ההכנה:
1 .מחממים את התנור ל-200 מעלות. מרפדים את התבנית בנייר אפייה ומשמנים אותו קלות בתרסיס שמן.
2 .טוחנים במעבד מזון את גרגירי החומוס למרקם גרגירי ומעבירים לקערה.
3 .טוחנים יחד במעבד מזון את הפטרוזיליה, הכוסברה, הפלפל החריף, הבצל, השום, הטחינה ושמן הזית, עד שנוצרת תערובה די אחידה. מעבירים לקערה עם החומוס.
- מוסיפים את הסודה לשתייה, המלח והכמון. אם התערובת נוזלית מדי, מוסיפים כף קמח (אבל לא יותר – התערובת אמורה להיות רכה מאוד).
- מרטיבים את הידיים ויוצרים מהתערובת כדורים. מניחים בתבנית ומרססים במעט שמן.
6.אופים במשך 20 דקות, עד שהפלאפלים מעט מזהיבים ומקבלים מעטה פריך.
מתכון לחביתת חומוס:
רכיבים:
1/4 כוס קמח חומוס
1/2-2/3 כוס מים
1/2 בצל בינוני קצוץ דק
1/2 כוס פטריות
1 כפית שמן זית לטיגון
מלח, פלפל שחור ותבלינים אחרים לפי הטעם.
הוראות הכנה:
1.מחממים מעט את השמן זית לטיגון.
2.מוסיפים את הבצל ומזהיבים.
3.מוסיפים את הקמח, המים והפטריות.
4.מקררים ומגישים.
התפריט הסגול מבוסס על מנות דש מכל קבוצות המזון המומלצות לצריכה יומית\שבועית:
דגנים (פחמימות) | ירקות | פירות | מנות חלב | עוף, בשר,דגים וביצים | קטניות, זרעים ואגוזים | שומנים | מתוקים |
6 ליום | 5 ליום (מינימום) | 4-5 ליום (לסוכרתיים: 2-3) | 2-3 ליום | 2 ליום | 4 לשבוע | 2-3 ליום | 5 לשבוע |
- חשוב לשים לב לסוג הלחם שבחרתם:
מנת דגן (פחמימה)= סביבות 80 קלוריות למנה
ניתן להמיר את הלחם באופציות הבאות:
- 2 פרוסות לחם מלא קל=מנת דגן (עד 45 קלוריות לפרוסה).
- 1 פרוסת לחם מחיטה מלאה/ שיפון/כוסמין=מנת דגן. עד סביבות 90 קלוריות לפרוסה.
- 1 פיתה ביס= מנת דגן= עד 90 קלוריות ליחידה.
- 1/3 פיתה גדולה מקמח מלא =1 מנות דגן.
- 2 יחידות לחמית מחיטה מלאה= מנת דגן (מומלץ לבחור בדלת נתרן).
- 2-3 פריכיות אורז/כוסמת=1 מנת דגן (תלוי בכמות הקלוריות ליחידה).
רשימת ירקות חופשיים כתוספת לכריכים-
רצוי לשלב 2 ירקות בשני צבעים שונים בכל ארוחה:
- אדומים: עגבניה/ עגבניות שרי/ פלפל אדום/ צנון וצנונית.
- ירוקים: חסה, תרד, עלים ירוקים, חסה, קייל, ברוקולי, כרוב, מלפפון, קישוא, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, סלרי, טימין, כרפס, בזיליקום,בצל ירוק, אספרגוס, כרוב ניצנים, נענע, עירית, פלפל ירוק, עלי רוקט, שעועית ירוקה.
- סגולים: כרוב סגול, חציל, בצל סגול , ארטישוק סגול, חסה סגולה וסלק טרי.
- כתומים וצהובים: גזר, גזר גמדי, פלפל כתום, פלפל צהוב שעועית צהובה.
- לבנים: בצל, שום, כרישה, כרובית, שורש סלרי, נבטים, פטריות טריות, קולורבי, לבבות דקל.
כריכים לארוחת הבוקר /ערב לבחירתכם:
כריכי גבינות………………………………………..2 מנות דגן, 1 מנת חלב, ירקות
- כריך גבינות:
2 פרוסות לחם מלא + 3 כפות גבינה לבנה 5%/גבינה דלת מלח (תנובה)/גבינת ריקוטה 5%/ קוטג’ 5%/ טוב טעם/ כנען/ תבור/גבינת עיזים 5%/ לאבנה 5% +ירקות.
לטבעוניים:3 כפות גבינת סויה 5% תנובה בטעם טבעי/פלפלים/שום שמיר.
- כריך/טוסט צפתית:
2 פרוסות לחם מלא + 60 גרם גבינה צפתית ללא מלח (חברת גד) ועגבניה בטוסט+ ירקות לבחירתכם.
- טוסט גבינה צהובה:
2 פרוסות לחם מלא + 2 פרוסת גבינה צהובה 5%/9% + כף רסק עגבניות ועגבניה+ ירקות לבחירתכם.
כריכי ביצים……………………………………2 מנות דגן, 1 מנת בשר רזה,1 מנת שומן, ירקות
**ניתן לאכול עד ביצה אחת ליום.
- כריך חביתת ירק/ שקשוקה/ מקושקשת/ חביתת עין :
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) +חביתה על בסיס ביצה+ כפית שמן זית, פטריות, בצל, עגבניות ועשבי תיבול לבחירתכם+ ירקות.
- כריך ביצה קשה:
2 פרוסות לחם מלא +ביצה קשה +כף טחינה מוכנה/2 כפיות טחינה גולמית/כף אבוקדו/ כפית פסטו/ עגבניה, מלפפון וגמבה (או ירקות אחרים לבחירתכם).
- כריך סלט ביצים:
ביצה קשה מעוכה+ כף אבוקדו+לימון ותבלינים+ 2 פרוסות לחם מלא +ירקות.
- כריך טונה :
2 פרוסות לחם מלא/ 2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) + קופסת טונה אישית (67 גרם) בנגיעות שמן זית ולימון (חברת סטארקיסט) או חצי קופסת טונה בשמן מסוננת+ ירקות לבחירתכם.
כריכים מן הצומח……………………………………2 מנות דגן, 1 מנת שומן, ירקות
- כריך טחינה:
2 פרוסות לחם מלא + 2 כפיות טחינה גולמית /כף טחינה גולמית +ירקות.
**המלצה לרוטב טחינה עגבניות: 2 כפיות טחינה גולמית+עגבניה+ לימון+ בזיליקום-לערבב בבלנדר מוט.
- כריך אבוקדו:
2 פרוסת לחם מלא + כף אבוקדו + ירקות לבחירתכם.
- כריך חומוס:
2 פרוסות לחם מלא + כף חומוס (רצוי ביתי) + ירקות לבחירתכם.
מאגר כריכים לארוחת הצהריים (הארוחה העיקרית ביום) לבחירתך:
ארוחת הצהריים מורכבת מ-2 מנות דגן:
שני כריכים מלחם מלא קל (עד 45 קלוריות לפרוסה) /כריך אחד מ- 2 פרוסות לחם מלא / 2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) .
יש לאכול שני כריכים זהים, על מנת לשמור על היחסים הנכונים בין קבוצות המזון בדיאטת דש.
- כריך טונה:
4 פרוסות לחם מלא קל/ 2 פרוסות לחם מלא+ 1 קופסת טונה בשמן מסוננת (112 גרם) + ירקות לבחירתכם.
- כריך סלט טונה ביתי:
4 פרוסות לחם מלא קל/ 2 פרוסות לחם מלא+
סלט טונה ביתי:
1 קופסת טונה בשמן מסוננת
1 גמבה קצוצה
1 עגבניה קצוצה
1 בצל קטן קצוץ
1 מלפפון בחומץ
קומץ פטרוזיליה קצוצה
- כריך טונה וביצה קשה-
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) + ביצה קשה + קופסת טונה אישית בנגיעות שמן של סטארקיסט (67 גרם) או חצי קופסת טונה רגילה מסוננת משמן+ ירקות לבחירתם.
- כריך חזה עוף-
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) /2 פרוסת לחם מלא+ 125 גרם חזה עוף (לאחר בישול) + ירקות לבחירתכם.
- כריך חזה הודו–
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) +125 גרם רצועות חזה הודו + ירקות לבחירתכם.
- כריך רוסטביף:
2 פרוסות לחם מלא+125 גרם רצועות רוסטביף (לאחר בישול) +ירקות לבחירתכם.
- כריך סלמון-
- פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה)+ 125 גרם חתיכות סלמון אפוי+ירקות לבחירתכם.
- כריך סרדינים-
2 פרוסות לחם מלא/2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) +קופסת סרדינים בשמן (מסוננת) +ירקות לבחירתכם.
- כריכי סביח-
4 פרוסות לחם מלא קל + ביצה קשה +1 כף טחינה מוכנה+ חציל אפוי+ ירקות לבחירתכם.
כריכים טבעוניים:
- כריך חביתת חומוס (מצורף מתכון בהמשך):
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) +חביתת חומוס +ירקות לבחירתכם.
- פלאפל בפיתה (מצורף מתכון בהמשך):
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) + 5 כדורי פלאפל ביתיים +כפית חומוס+ ירקות לבחירתכם.
- כריך טופו:
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה)+ 125 גרם טופו מתובל בפפריקה, שום ופלפל שחור (ניתן להכין בתנור/טוסטר) +ירקות לבחירתכם.
מאגר ארוחות ביניים לבחירתך- פצלו את המאכלים במהלך היום בין הארוחות:
- 4-5 פירות ביום (לסוכרתיים :2-3 פירות ביום).
- יוגורט: 1.5-3% שומן .
- 1/2 כוס חלב ( 2-3% שומן) -לכוסות הקפה.
- 4 פעמים בשבוע מנת אגוזים/זרעים:11 שקדים לא קלויים/ 3 חצאי אגוזי מלך-לדוגמא.
- מתוקים: 5 מנות מתוקום של 100 קלוריות בשבוע לפי העדפתכם האישית.
*כוסות קפה (שחור /הפוך /נס קפה/תה עם קפאין): 3-4 כוסות קפה ליום, עם חלב. ללא סוכר.
*מים: 10-12 כוסות מים (2 ליטר) ביום. ניתן לשתות כוסות תה ללא קפאין וללא סוכר כחלק מכוסות המים.
מתכונים מצורפים:
- פלאפל ביתי
רכיבים:
כמות: 45 כדורים קטנים
1 כוס (150 גרם) גרגירי חומוס יבשים, לאחר שהושרו 12-24 שעות במים קרים
1 צרור פטרוזיליה
1 צרור כוסברה
1/2 פלפל ירוק חריף
1 בצל לבן גדול
3 שיני שום
1 כף טחינה גולמית
1 כף שמן זית
1/2 כפית אבקת סודה לשתייה
1 כפית מלח
1 כפית כמון
תרסיס שמן זית
אפשרות: 1 כף קמח
אופן ההכנה:
1 .מחממים את התנור ל-200 מעלות. מרפדים את התבנית בנייר אפייה ומשמנים אותו קלות בתרסיס שמן.
2 .טוחנים במעבד מזון את גרגירי החומוס למרקם גרגירי ומעבירים לקערה.
3 .טוחנים יחד במעבד מזון את הפטרוזיליה, הכוסברה, הפלפל החריף, הבצל, השום, הטחינה ושמן הזית, עד שנוצרת תערובה די אחידה. מעבירים לקערה עם החומוס.
- מוסיפים את הסודה לשתייה, המלח והכמון. אם התערובת נוזלית מדי, מוסיפים כף קמח (אבל לא יותר – התערובת אמורה להיות רכה מאוד).
- מרטיבים את הידיים ויוצרים מהתערובת כדורים. מניחים בתבנית ומרססים במעט שמן.
6.אופים במשך 20 דקות, עד שהפלאפלים מעט מזהיבים ומקבלים מעטה פריך.
מתכון לחביתת חומוס:
רכיבים:
1/4 כוס קמח חומוס
1/2-2/3 כוס מים
1/2 בצל בינוני קצוץ דק
1/2 כוס פטריות
1 כפית שמן זית לטיגון
מלח, פלפל שחור ותבלינים אחרים לפי הטעם.
הוראות הכנה:
1.מחממים מעט את השמן זית לטיגון.
2.מוסיפים את הבצל ומזהיבים.
3.מוסיפים את הקמח, המים והפטריות.
4.מקררים ומגישים.
התפריט הסגול מבוסס על מנות דש מכל קבוצות המזון המומלצות לצריכה יומית\שבועית:
דגנים (פחמימות): 6 ליום
ירקות: 5 ליום (מינימום)
פירות: 4-5 ליום (לסוכרתיים- 2-3)
מנות חלב:2-3 ליום
עוף/בשר/דגים:2 ליום
קטניות/זרעים/אגוזים: 4 לשבוע
שומנים: 2-3 ליום
מתוקים: 5 לשבוע
- חשוב לשים לב לסוג הלחם שבחרתם:
מנת דגן (פחמימה)= סביבות 80 קלוריות למנה
ניתן להמיר את הלחם באופציות הבאות:
- 2 פרוסות לחם מלא קל=מנת דגן (עד 45 קלוריות לפרוסה).
- 1 פרוסת לחם מחיטה מלאה/ שיפון/כוסמין=מנת דגן. עד סביבות 90 קלוריות לפרוסה.
- 1 פיתה ביס= מנת דגן= עד 90 קלוריות ליחידה.
- 1/3 פיתה גדולה מקמח מלא =1 מנות דגן.
- 2 יחידות לחמית מחיטה מלאה= מנת דגן (מומלץ לבחור בדלת נתרן).
- 2-3 פריכיות אורז/כוסמת=1 מנת דגן (תלוי בכמות הקלוריות ליחידה).
רשימת ירקות חופשיים כתוספת לכריכים:
רצוי לשלב 2 ירקות בשני צבעים שונים בכל ארוחה:
- אדומים: עגבניה/ עגבניות שרי/ פלפל אדום/ צנון וצנונית.
- ירוקים: חסה, תרד, עלים ירוקים, חסה, קייל, ברוקולי, כרוב, מלפפון, קישוא, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, סלרי, טימין, כרפס, בזיליקום,בצל ירוק, אספרגוס, כרוב ניצנים, נענע, עירית, פלפל ירוק, עלי רוקט, שעועית ירוקה.
- סגולים: כרוב סגול, חציל, בצל סגול , ארטישוק סגול, חסה סגולה וסלק טרי.
- כתומים וצהובים: גזר, גזר גמדי, פלפל כתום, פלפל צהוב שעועית צהובה.
- לבנים: בצל, שום, כרישה, כרובית, שורש סלרי, נבטים, פטריות טריות, קולורבי, לבבות דקל.
כריכים לארוחת הבוקר /ערב לבחירתכם:
כריכי גבינות………………………………………..2 מנות דגן, 1 מנת חלב, ירקות
- כריך גבינות:
2 פרוסות לחם מלא + 3 כפות גבינה לבנה 5%/גבינה דלת מלח (תנובה)/גבינת ריקוטה 5%/ קוטג’ 5%/ טוב טעם/ כנען/ תבור/גבינת עיזים 5%/ לאבנה 5% +ירקות.
לטבעוניים:3 כפות גבינת סויה 5% תנובה בטעם טבעי/פלפלים/שום שמיר.
- כריך/טוסט צפתית:
2 פרוסות לחם מלא + 60 גרם גבינה צפתית ללא מלח (חברת גד) ועגבניה בטוסט+ ירקות לבחירתכם.
- טוסט גבינה צהובה:
2 פרוסות לחם מלא + 2 פרוסת גבינה צהובה 5%/9% + כף רסק עגבניות ועגבניה+ ירקות לבחירתכם.
כריכי ביצים……………………………………2 מנות דגן, 1 מנת בשר רזה,1 מנת שומן, ירקות
**ניתן לאכול עד ביצה אחת ליום.
- כריך חביתת ירק/ שקשוקה/ מקושקשת/ חביתת עין :
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) +חביתה על בסיס ביצה+ כפית שמן זית, פטריות, בצל, עגבניות ועשבי תיבול לבחירתכם+ ירקות.
- כריך ביצה קשה:
2 פרוסות לחם מלא +ביצה קשה +כף טחינה מוכנה/2 כפיות טחינה גולמית/כף אבוקדו/ כפית פסטו/ עגבניה, מלפפון וגמבה (או ירקות אחרים לבחירתכם).
- כריך סלט ביצים:
ביצה קשה מעוכה+ כף אבוקדו+לימון ותבלינים+ 2 פרוסות לחם מלא +ירקות.
- כריך טונה :
2 פרוסות לחם מלא/ 2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) + קופסת טונה אישית (67 גרם) בנגיעות שמן זית ולימון (חברת סטארקיסט) או חצי קופסת טונה בשמן מסוננת+ ירקות לבחירתכם.
כריכים מן הצומח……………………………………2 מנות דגן, 1 מנת שומן, ירקות
- כריך טחינה:
2 פרוסות לחם מלא + 2 כפיות טחינה גולמית /כף טחינה גולמית +ירקות.
**המלצה לרוטב טחינה עגבניות: 2 כפיות טחינה גולמית+עגבניה+ לימון+ בזיליקום-לערבב בבלנדר מוט.
- כריך אבוקדו:
2 פרוסת לחם מלא + כף אבוקדו + ירקות לבחירתכם.
- כריך חומוס:
2 פרוסות לחם מלא + כף חומוס (רצוי ביתי) + ירקות לבחירתכם.
מאגר כריכים לארוחת הצהריים (הארוחה העיקרית ביום) לבחירתך:
ארוחת הצהריים מורכבת מ-2 מנות דגן:
שני כריכים מלחם מלא קל (עד 45 קלוריות לפרוסה) /כריך אחד מ- 2 פרוסות לחם מלא / 2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) .
יש לאכול שני כריכים זהים, על מנת לשמור על היחסים הנכונים בין קבוצות המזון בדיאטת דש.
- כריך טונה:
4 פרוסות לחם מלא קל/ 2 פרוסות לחם מלא+ 1 קופסת טונה בשמן מסוננת (112 גרם) + ירקות לבחירתכם.
- כריך סלט טונה ביתי:
4 פרוסות לחם מלא קל/ 2 פרוסות לחם מלא+
סלט טונה ביתי:
1 קופסת טונה בשמן מסוננת
1 גמבה קצוצה
1 עגבניה קצוצה
1 בצל קטן קצוץ
1 מלפפון בחומץ
קומץ פטרוזיליה קצוצה
- כריך טונה וביצה קשה-
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) + ביצה קשה + קופסת טונה אישית בנגיעות שמן של סטארקיסט (67 גרם) או חצי קופסת טונה רגילה מסוננת משמן+ ירקות לבחירתם.
- כריך חזה עוף-
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) /2 פרוסת לחם מלא+ 125 גרם חזה עוף (לאחר בישול) + ירקות לבחירתכם.
- כריך חזה הודו–
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) +125 גרם רצועות חזה הודו + ירקות לבחירתכם.
- כריך רוסטביף:
2 פרוסות לחם מלא+125 גרם רצועות רוסטביף (לאחר בישול) +ירקות לבחירתכם.
- כריך סלמון-
- פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה)+ 125 גרם חתיכות סלמון אפוי+ירקות לבחירתכם.
- כריך סרדינים-
2 פרוסות לחם מלא/2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) +קופסת סרדינים בשמן (מסוננת) +ירקות לבחירתכם.
- כריכי סביח-
4 פרוסות לחם מלא קל + ביצה קשה +1 כף טחינה מוכנה+ חציל אפוי+ ירקות לבחירתכם.
כריכים טבעוניים:
- כריך חביתת חומוס (מצורף מתכון בהמשך):
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) +חביתת חומוס +ירקות לבחירתכם.
- פלאפל בפיתה (מצורף מתכון בהמשך):
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה) + 5 כדורי פלאפל ביתיים +כפית חומוס+ ירקות לבחירתכם.
- כריך טופו:
2 פיתות ביס (88 קלוריות ליחידה)+ 125 גרם טופו מתובל בפפריקה, שום ופלפל שחור (ניתן להכין בתנור/טוסטר) +ירקות לבחירתכם.
מאגר ארוחות ביניים לבחירתך- פצלו את המאכלים במהלך היום בין הארוחות:
- 4-5 פירות ביום (לסוכרתיים :2-3 פירות ביום).
- יוגורט: 1.5-3% שומן .
- 1/2 כוס חלב ( 2-3% שומן) -לכוסות הקפה.
- 4 פעמים בשבוע מנת אגוזים/זרעים:11 שקדים לא קלויים/ 3 חצאי אגוזי מלך-לדוגמא.
- מתוקים: 5 מנות מתוקום של 100 קלוריות בשבוע לפי העדפתכם האישית.
*כוסות קפה (שחור /הפוך /נס קפה/תה עם קפאין): 3-4 כוסות קפה ליום, עם חלב. ללא סוכר.
*מים: 10-12 כוסות מים (2 ליטר) ביום. ניתן לשתות כוסות תה ללא קפאין וללא סוכר כחלק מכוסות המים.
מתכונים מצורפים:
- פלאפל ביתי
רכיבים:
כמות: 45 כדורים קטנים
1 כוס (150 גרם) גרגירי חומוס יבשים, לאחר שהושרו 12-24 שעות במים קרים
1 צרור פטרוזיליה
1 צרור כוסברה
1/2 פלפל ירוק חריף
1 בצל לבן גדול
3 שיני שום
1 כף טחינה גולמית
1 כף שמן זית
1/2 כפית אבקת סודה לשתייה
1 כפית מלח
1 כפית כמון
תרסיס שמן זית
אפשרות: 1 כף קמח
אופן ההכנה:
1 .מחממים את התנור ל-200 מעלות. מרפדים את התבנית בנייר אפייה ומשמנים אותו קלות בתרסיס שמן.
2 .טוחנים במעבד מזון את גרגירי החומוס למרקם גרגירי ומעבירים לקערה.
3 .טוחנים יחד במעבד מזון את הפטרוזיליה, הכוסברה, הפלפל החריף, הבצל, השום, הטחינה ושמן הזית, עד שנוצרת תערובה די אחידה. מעבירים לקערה עם החומוס.
- מוסיפים את הסודה לשתייה, המלח והכמון. אם התערובת נוזלית מדי, מוסיפים כף קמח (אבל לא יותר – התערובת אמורה להיות רכה מאוד).
- מרטיבים את הידיים ויוצרים מהתערובת כדורים. מניחים בתבנית ומרססים במעט שמן.
6.אופים במשך 20 דקות, עד שהפלאפלים מעט מזהיבים ומקבלים מעטה פריך.
מתכון לחביתת חומוס:
רכיבים:
1/4 כוס קמח חומוס
1/2-2/3 כוס מים
1/2 בצל בינוני קצוץ דק
1/2 כוס פטריות
1 כפית שמן זית לטיגון
מלח, פלפל שחור ותבלינים אחרים לפי הטעם.
הוראות הכנה:
1.מחממים מעט את השמן זית לטיגון.
2.מוסיפים את הבצל ומזהיבים.
3.מוסיפים את הקמח, המים והפטריות.
4.מקררים ומגישים.