מתכוני פשטידות טבעוני/צמחוני
פשטידת כרובית
מרכיבים:
כרובית אחת גדולה
100 גרם קמח תופח
2 ביצים אורגניות
1 כף מלח עשבים וירקות
1 כוס חלב סויה
מלח
פלפל שחון טחון טרי
אופן הכנה:
- מבשלים את הכרובית במים עד שמתרככת. מצננים.
- מועכים את הכרובית וסוחטים היטב את עודפי המים.
- מוסיפים את הקמח, ביצים, מלח עשבים, תבלינים ומערבבים היטב.
- מוסיפים חלב בהדרגה (שלא יהיה נוזלי מידי- אפשר להשתמש גם בפחות מכוס).
- אופים בתנור בחום 180 מעלות כ- 45 דקות.
הערות: אפשר לגוון את הכרובית ולהחליפה בירקות אחרים לפי הטעם.
פשטידת ירקות
מרכיבים:
2 כפיות שמן
2 שיני שום מעוכות
2 כוסות ירקות מבושלים או קפואים כמו: גזר, בצל, כרובית, ברוקולי, קישואים וכדומה
4 ביצים טרופות או שלמות איך שאוהבים
פטרוזיליה קצוצה לפי הטעם (לא חובה)
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
2 כפיות עמילן תירס (קורנפלור)
2 כפות מים
אופן הכנה:
- מחממים במחבת עמוקה את השמן, מוסיפים את השום ומטגנים עד שישחים מעט.
- מוסיפים את הירקות, הביצים, הפטרוזיליה, מתבלים במלח ובפלפל ומבשלים תוך בחישה עד שהביצים יתחילו להיקרש.
- בוללים את עמילן התירס במים, נזהרים שלא יהיו גושים, מוסיפים למחבת ומבשלים עד שהתערובת תסמיך. מגישים מיד.
פשטידת קישואים וגזר
מרכיבים:
3 בצלים קצוצים
6 קישואים קלופים פרוסים לעיגולים
5 גזרים קלופים פרוסים לעיגולים
4 ביצים אורגניות
3 כפות קמח מלא תופח
כף מלח עשבים וירקות, קורט מלח ופלפל שחור
2 כפות שומשום מלא
אופן הכנה:
- מזהיבים את הבצל עם תרסיס שמן
- מערבבים בקערה ביצים קמח מלח עשבים, ותבלינים
- מוסיפים את הקישואים הבצל והגזר
- מעבירים לתבנית שרוססה קלות בתרסיס שמן
- מקשטים בשומשום
- אופים בחום בינוני כ- 40 דקות
פשטידות בצל אישיות
מרכיבים:
2 כפות שמן קנולה/זית
3 כוסות בצל יבש פרוס דק
2 בצלים ירוקים פרוסים
4 ביצים אורגניות טרופות
1 כוס חלב סויה
כפית אגוז מוסקט
6 עלי פילו
מלח ופלפל
תרסיס שמן
תבנית שקעים של 12 מנות
אופן הכנה:
- מחממים תנור לחום בינוני.
- מאדים את הבצל היבש והירוק (החלק הלבן בלבד) בשמן עד שהופך שקוף, שומרים שלא יישרף, אם יש צורך מוסיפים מעט מים. מוסיפים את התבלינים.
- בקערה קטנה טורפים את הביצים והחלב.
- מרססים בתרסיס שמן את השקעים.
- חותכים כל עלה פילו לשניים, וכל חצי מקפלים ל – 4 ומרפדים איתו את השקעים כך שתיווצר צלוחית מהבצק ומקפלים פנימה את הקצוות.
- ממלאים בבצל באופן שווה ויוצקים 2 כפות מתערובת הביצים מעל כל אחד.
- אופים בחום בינוני כ – 15 דקות או עד שהפשטידות מזהיבות.
הערות: מגישים עם סלט ירקות גדול.
פשטידת בצל
מרכיבים:
4 בצלים בינוניים קצוצים
2 כפות שמן זית
1 כוס קמח תופח
2 ביצים אורגניות
1 פרוסת עמק לייט
מלח ופלפל לפי הטעם
חצי כוס מים
אופן הכנה
לערבב הכול יחד ולאפות בתנור בחום בינוני 180 מעלות למשך 45 דקות.
פשטידת קישואים
מרכיבים:
5-6 קישואים בינוניים קלופים
3 בצלים
1/2 1 כוסות קמח מלא תופח
4 ביצים אורגניות בינוניות
4 כפות שמן זית
1 כף לח עשבים וירקות
מלח פלפל שחור לפי הטעם
אופן הכנה:
- מגררים במגררת גסה או במעבד מזון את הקישואים והבצלים. מניחים בקערה לפחות חצי שעה, כדי שיפרישו נוזלם, מסננים וסוחטים היטב.
- מוסיפים לקערה את שאר חומרי הפשטידה ומערבבים היטב.
- משטחים על תבנית פיירקס מלבנית, ואופים כ- 45 דקות או עד שהפשטידה משחימה היטב.
פשטידת ברוקולי
מצרכים:
חב’ ברוקולי קפוא
1 כוס קמח מלא
3 כפות טחינה מלאה מעורבבות עם מעט מים (עד מרקם משחתי)
2 כפות מלח עשבים וירקות
3 כפות מים
אופן ההכנה:
- מפשירים את הברוקולי בקערה בעזרת מים חמים. מסננים מנוזלים. חותכים את הברוקולי לחתיכות קטנות, אבל לא מידי.
- מוסיפים לקערה את שאר המצרכים ומערבים היטב (בעזרת הידיים). אפשר להוסיף עוד קצת מים או כף שמן עד שמתקבלת תערובת אחידה
- מעבירים לתבנית משומנת ואופים בתנור עד שהפשטידה משחימה (כ-30 דק’).
הכי מומלץ להגיש את הפשטידה ליד סלט עגבניות שרי וכוסברה.
פשטידת קישוא וגזר
מצרכים:
2 כוסות קמח כוסמין
4 גזרים בינוניים-דקים
2 קישואים ענקיים ושמנמנים (או 4 דקים)
1 בצל
2 כפות טחינה גולמית
חופן שמיר, או לפי הטעם
1/4 כוס שמן זית
3-4 כפות מים, אם יש צורך
2 כפיות מלח, או לפי הטעם
אופן ההכנה:
- במעבד מזון (או פומפייה) מגרדים את הקישוא והגזר, מעבירים למסננת להגיר נוזלים. בנתיים קוצצים את הבצל, כמה שיותר דק.
- מעבירים לקערה את הקישוא והגזר, מוסיפים את הבצל ואת הקמח ומערבבים היטב.
- מוסיפים את הטחינה, השמיר והשמן ומערבבים היטב. אם התערובת טיפה יבשה, מוסיפים את המים. מוסיפים את המלח, מערבבים טועמים ומתקנים את הטעם אם צריך.
התערובת צריכה לצאת טיפה יותר מלוחה ממה שרגילים, כי המליחות קצת דוהה בזמן האפייה בתנור. - אופים בתנור (או טוסטר אובן) בחום של 180 מעלות כ-40 דקות, עד שהפשטידה משחימה יפה.
- מוצאים ונותנים לה להתקרר כחצי שעה – להתייצבות. אחרי יום במקרר היא תהיה יציבה יותר.
אני אפיתי את הפשטידה כמאפינס, בתבנית שקעים וזה הספיק ל-14 מאפינס. אפשר לאפות את הפשטידה בתבנית בינונית מלבנית או עגולה.
פשטידת פסטה וקישואים טבעונית
מרכיבים:
פנה ריגטה – חצי שקית – סה”כ (250 גרם), עדיף פסטה קטנטנים.
קישוא (חורף) – 4 X יחידה בינונית – סה”כ (872 גרם), קישואים מגורדים וסחוטים.
בצל – יחידה גדולה (322 גרם)
שום – 4 X שן – סה”כ (28 גרם), שיני שום כתושות.
צנוברים קלופים – 4.5 X כף – סה”כ (63 גרם)
טופו אורגני – 200 גרם
טחינה גולמית – 3 X כף – סה”כ (45 גרם)
פירורי לחם – 4 X כף – סה”כ (44 גרם)
מלח – קורט (2 גרם)
פלפל שחור – קורט (0.5 גרם)
שמן זית כתית מעולה בכבישה קרה – 2 X כף – סה”כ (20 מ”ל)
שמנת סויה – 250 גרם (פרווה, כשר)
אופן ההכנה:
- לבשל את הפסטה עם מעט מלח עד שהפסטה רכה.
- לטגן את הבצל הקצוץ וכשמשחים מעט להוסיף את הצנוברים לעוד כ- 2 דקות טיגון עד שגם הם משחימים קלות.
- לערבב יחד עם כל המצרכים, את הטופו לפורר עם הידיים ולערבב יחד.
- להכניס לתבנית עוגה 26 ס”מ או תבנית פיירקס ולאפות בתנור מחומם מראש על 180 מעלות למשך 40 דקות.
- בתיאבון (:
טיפ טיפון- מומלץ להשתמש בפסטה חלולה קטנטנה.
פשטידת בטטה, כרובית ובצל
מרכיבים לתבנית מלבנית 20X30:
כ-1 ק”ג בטטה, חתוכה לקוביות ומבושלת לריכוך
1 ראש כרובית בינוני, מפורק לפרחים קטנים ומבושל לריכוך
4 בצלים סגולים, חצויים ופרוסים לרצועות
4 גבעולי בצל ירוק, קצוצים
3/4 כוס חלב קוקוס או חלב צמחי אחר
1/2 כוס + 2 כפות קמח חיטה מלאה
2 כפות שמן זית
2 כפות שמן קוקוס
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
אופן ההכנה:
- מחממים במחבת רחבה את שמן הזית עם כף אחת של שמן קוקוס.
- מאדים את רצועות הבצל הסגול במשך כ-5 דקות, עד שהם מתרככים ונעשים שקופים.
- מוסיפים 2 כפות קמח וממשיכים לערבב ולטגן את הבצל 5-10 דקות נוספות, להשחמה קלה.
- משמנים את התבנית במעט שמן זית ומשטחים את הבצל המטוגן על פני התחתית.
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- מניחים את קוביות הבטטה המבושלות בקערה גדולה. מועכים ומערבבים לקבלת מחית גסה.
- מוסיפים פרחי כרובית מבושלים, בצל ירוק קצוץ, חלב קוקוס, כף שמן קוקוס ו-1/2 כוס קמח.
- מתבלים בנדיבות במלח ובפלפל ומערבבים היטב, עד שמתקבלת תערובת אחידה וסמיכה.
- משטחים את תערובת הבטטה על גבי הבצל שבתבנית ואופים כ-40 דקות, עד שהפשטידה מתייצבת ומשחימה מעט.
- מוציאים ומניחים להצטנן ולהייצב בטמפרטורת החדר.
מתכון לפשטידת דש
מרכיבים:
2 כפות מרק עוף צח בסיסי דל מלח (ראה מתכון בעמוד….)
1 בצל גדול קצוץ דק
½ פלפל אדום בינוני חתוך לקוביות קטנות
¼ כוס קמח
1 כוס חלב 0% שומן, או 1 כוס מים
2 כוסות מרק עוף צח בסיסי דל מלח (ראה מתכון בעמוד….)
¼ כוס גבינת פרמז’ן מגורדת
1 כף בזיליקום טרי חתוך דק או 1 כפית בזיליקום יבש
¼ כפית מלח (רצוי אפילו פחות)
1/8 כפית אגוז מוסקט
1/8 כפית פלפל לבן
1 כוס קרוטונים לא מתובלים
2 כפות אגוזי מלך קלויים במחבת או בתנור ללא שמן, שבורים לחתיכות קטנות.
מרכיבים לרוטב:
תרסיס שמן ירקות
800 גרם ברוקולי טרי
2 כפות מרק עוף צח בסיסי דל מלח (ראה מתכון בעמוד….)
½ כוס יין לבן יבש
1 כף פטרוזליה קצוצה דק
מעט מאוד מלח
אופן ההכנה:
- לשמן קלות בתרסיס השמן תבנית בגודל 35x 25x 5.
- לקלף את גבעולי הברוקולי שנראים קשים.לחתוך לחתיכות של כ 10 ס”מ. לאדות כ 4 דקות.
- לסדר את הברוקולי בתבנית בשתי שורות ולהניח בצד.
- לחמם במחבת בגודל בינוני, על להבה בינונית -גבוהה, 2 כפות מרק עוף. להוסיף בצל, פלפל אדום ולבשל 2-3 דקות עד שהבצל רך.
- לערבב בקערית קטנה את החלב/מים והקמח. לשפוך את תערובת החלב/מים ועוד 2 כוסות ממרק העוף לתערובת הבצל שבמחבת.
- להנמיך את הלהבה לבינונית ולבשל תוך ערבוב מתמיד עד שהרוטב מסמיך.
- לשפוך מעל הברוקולי שבתבנית.
- בקערה קטנה לערבב את הקרוטונים ואגוזי המלך ולפזר מעל הברוקולי והרוטב.
- לאפות 20-25 דקות או עד שהרוטב מבעבע והברוקולי במידת העשיה הרצויה.
ערכים תזונתיים למתכון דש
- קלוריות – 110
- חלבון – 7 גרם
- פחמימות – 16 גרם
- כולסטרול – 5 מ”ג
- מלח – 194 מ”ג
- שומן – 3 גרם
- שומן רווי – 1 גרם
- poly -1 גרם
- mono -0.5 גרם