דש לשחלות פוליציסטיות
תסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS)
תופעה זו שכיחה הפוגעת בנשים בגיל הפוריות, היא כרוכה בחוסר איזון הורמונלי שיכול להוביל לתסמינים שונים, כולל מחזורי וסת לא סדירים וקשיים בפוריות.
מהי תסמונת השחלות הפוליציסטיות?
תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) היא הפרעה הורמונלית המשפיעה על נשים, בעיקר במהלך שנות הפוריות שלהן. נשים עם PCOS עשויות לחוות מחזורי וסת לא סדירים או ממושכים או רמות גבוהות של הורמונים גבריים (אנדרוגנים). בשחלות עשויים להתפתח אוספים קטנים רבים של נוזלים (זקיקים) ואי ייצרו ביציות באופן קבוע. הסיבה המדויקת ל-PCOS אינה ידועה, אך גורמים כמו גנטיקה ועמידות לאינסולין נחשבים כבעלי תפקיד. מצב זה יכול להשפיע על מחזור הווסת של האישה, על הפוריות, על ייצור האינסולין, על הלב, על כלי הדם ועל המראה החיצוני. אבחון וטיפול מוקדמים, יחד עם ירידה במשקל, יכולים להפחית את הסיכון לסיבוכים ארוכי טווח כמו סוכרת מסוג 2 ומחלות לב.
תסמינים ואבחון
תסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS) מתבטאת במגוון תסמינים שיכולים להשתנות מאישה לאישה. תסמינים שכיחים כוללים מחזורי וסת לא סדירים, שיכולים לנוע בין מחזורים לא תכופים למחזורים ארוכים. נשים רבות עם PCOS חוות צמיחת שיער מוגברת בפנים ובגוף, מצב המכונה “הירסוטיזם”. אקנה ועור שמן שכיחים גם הם, לצד עלייה במשקל או קושי לרדת במשקל.
טיפול בשחלות פוליציסטיות
הטיפול בתסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS) מתמקד בהקלה על הסימפטומים ובטיפול בבעיות הבריאות הבסיסיות. שינויים באורח החיים הם לרוב הצעד הראשון. פעילות גופנית סדירה ותזונה מאוזנת יכולות לסייע בניהול משקל ולהפחית תסמינים. ניתן לרשום תרופות לוויסות מחזורי הווסת, להפחתת צמיחת שיער מוגזמת ולניהול רמות אינסולין. גלולות למניעת הריון משמשות בדרך כלל לטיפול בחוסר איזון הורמונלי. עבור נשים המעוניינות להרות, ניתן להמליץ על טיפולי פוריות כגון קלומיפן או מטפורמין. בדיקות תקופתיות אצל רופא הן חיוניות למעקב אחר המצב ולהתאמת הטיפולים לפי הצורך. בדיאטת דש כל תוכנית טיפול מותאמת אישית, במטרה לשפר את איכות החיים.
הנחיות תזונתיות בשחלות פוליציסטיות
• מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך כגון: ירקות (רצוי לא מבושלים) דגנים מלאים (שיפון, קינואה, שעורה, אורז מלא),פירות (אגס, תפוח, אשכולית), קטניות (עדשים, שעועית, סויה, אזוקי, מאש).
את הדגנים מומלץ לבשל כ-10 דקות ולהשאירם בסיר סגור עד לספיחת המים.
• צריכת מוצרי סויה וזרעי פשתן המכילים פיטואסטרוגנים (אסטרוגנים צמחיים) המסייעים בשמירה על המאזן ההורמונאלי.
• חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 המצויות בעיקר בדגי ים כגון סרדינים, סלמון, הרינג (מטיאס), טונה, מקרל, פורל, הליבוט, סול ובזרעי פשתן. חומצות שומן אלו חשובות לשלמות ותקינות תאי הגוף, מהוות אבן בניין להורמוני מין, תורמות לאיזון הורמונאלי ולתפקוד תקין של מערכת העצבים. כמו כן, הן מפחיתות ייצור הורמונים פרוסטגלנדינים מעוררי דלקת ומגבירות ייצור הורמונים פרוסטגלנדינים מפחיתי דלקת וכתוצאה מחזקות את פעילות מערכת החיסון ומונעות התכווצויות של הרחם.
חומצות שומן חיוניות המצויות במזונות כגון אגוזים, שקדים, זרעים ושמן זית. חשוב לציין כי יש לצרוך אגוזים, שקדים וזרעים בצורתם הטבעית (ללא קלייה) משום שקלייתם גורמת לחמצון והרס החומרים החיוניים.
• סיבים תזונתיים ובעיקר סיבים מסיסים (ירקות, פירות, שיבולת, קטניות וכד’) – מסייעים בהורדת רמות הסוכר והשומנים בדם ומאטים את תהליך הספיגה של המזון.
• פירות- 3 פירות ליום. מומלץ לשלב קינמון ואלמנט שומני.
מאילו מזונות כדאי להימנע או להפחית?
כגון סוכר לבן, קמח לבן, מאפים, עוגות, תפוח
אדמה, דוחן ועוד.
כגון סוכר לבן, קמח לבן, מאפים, עוגות, תפוח אדמה, דוחן ועוד.
מוצרי מזון אלו מכילים לרוב הורמונים מלאכותיים או רמות גבוהות של הורמונים מן החי אשר עלולים להחריף את חוסר האיזון ההורמונאלי.
מוצרי מזון אלו מכילים לרוב הורמונים מלאכותיים או רמות גבוהות של הורמונים מן החי אשר עלולים להחריף את חוסר האיזון ההורמונאלי.
בשר בקר, מזון מעובד, מרגרינה, חמאה, שמנים מזוקקים. שומנים מסוג זה פוגעים בפעילות של חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 ועלולים להגביר את הסיכון למחלות כגון יתר לחץ דם וסוכרת.
בשר בקר, מזון מעובד, מרגרינה, חמאה, שמנים מזוקקים. שומנים מסוג זה פוגעים בפעילות של חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 ועלולים להגביר את הסיכון למחלות כגון יתר לחץ דם וסוכרת.
מזונות מעובדים, מלאכותיים ותעשייתיים המכילים חומרים משמרים וחומרי טעם וריח. מוצרי מזון אלו מכילים כמות גבוהה של קלוריות, סוכר, שומנים רווים, שומני טראנס וכד’.
מזונות מעובדים, מלאכותיים ותעשייתיים המכילים חומרים משמרים וחומרי טעם וריח. מוצרי מזון אלו מכילים כמות גבוהה של קלוריות, סוכר, שומנים רווים, שומני טראנס וכד’.
תוספי תזונה לטיפול בשחלות פוליציסטיות:
• כרום – מינרל המסייע בהפחתת רמות סוכר ושומנים בדם. כרום מגביר את רגישות קולטני התאים לאינסולין ומשמש כמרכיב חיוני בחילוף החומרים של גלוקוז ובספיגתו בתאים. כרום נמצא במינון המתאים בתוך התוסף – דיילי בוסט.
מינון יומי מומלץ: כ- 200-1000 מק”ג.
לחצו כאן למידע נוסף ורכישת התוסף – דיילי בוסט
• אומגה 3 – חומצות שומן חיוניות המסייעות בשמירה על גמישות וחדירות דופן תאי הגוף, תורמות להפחתת שומנים בדם, מסייעות בהפחתת פרוסטגלנדינים מעוררי דלקת ומהוות אבן בניין להורמוני מין.
• ויטמין D
לחצו לצפייה במגוון – תוספי התזונה