השמנה הוכרזה כבר לפני מספר שנים כמחלה מחד וכמגפת המילניום מאידך.
בהסתכלות על מפות שעורי ההשמנה בארה”ב ובארץ, עולה תמונה מדאיגה ביותר. כ- 60% מהאוכלוסייה בארה”ב וגם בארץ הנם בעודף משקל, למרות שידוע לכול כי השמנה מהווה גורם סיכון למרבית המחלות המאפיינות את החברה המודרנית.
מגפת ההשמנה אינה מופיעה לבדה, אלא גוררת אחריה את מגפת הסוכרת אשר דוהרת גם היא. למעשה מדובר כיום על מגפת התאומים – מגפת ההשמנה והסוכרת כמגפה אחת. בארה”ב אף מתפשטת מגפה נוספת, של ילדים עם סוכרת של מבוגרים.
הקצב המהיר של התפשטות מגפות אלו מלמד כי הסיבות העיקריות לכך הנן סביבתיות, מאחר וגורמים גנטיים אינם משתנים בקצב מהיר. הסביבה בעולם המודרני מאופיינת ע”י עודף ושפע של מזון וחסר פעילות גופנית. היא מעודדת אכילת יתר של מזונות עתירי שומנים, סוכרים ומלח, עתירי אנרגיה הנספגת במהירות לגוף.
הסוכרת נחשבת כ”מחלה של עשירים” מכיוון שהשלכותיה וסיבוכיה של המחלה מגיעים באיחור של כ- 10-15 שנים קדימה ואינם מורגשים בתחילה. למרות זאת, היא מהווה סיכון משמעותי לאיברי מטרה חשובים בגוף כדוגמת הלב, הכליות, העיניים וכדומה.
ניתן לראות את ההשמנה כבעיה חברתית – תרבותית, ילדה בת 11 אשר אובחנה בסוכרת של מבוגרים, לא בטוח שתכנס כלל למעגל העבודה, מאחר ובגילאי ה- 20 כבר תהיה לאחר פגיעה באיברים חיוניים אלו.
שעורי ההשמנה והסוכרת הגבוהים, משקפים את ערכי אורח החיים אשר אימצנו כחברה. אנו חיים במרוץ אינסופי ובתוך כך איבדנו את הרצון והתובנה של חשיבות ההשקעה באוכל כגורם מרכזי בבריאות הגופנית והנפשית של המשפחה.
דווקא משום כך חשוב לצייד את האוכלוסייה בכלים מתאימים לניהול אורח חיים בריא בסביבה משמינה ולמניעת המשך התפשטות מגפת ההשמנה והסוכרת.
הכנת אוכל בריא וטעים אפשרית, גם כחלק מאורח החיים המודרני, והיא אחת המתנות הנפלאות להן זוכות פחות ופחות משפחות בימינו.היא דורשת ידע בכל הקשור לקניית המזונות הביתה, לדרכי בישול מהירות הכנה, לגבי בחירת המזונות במסעדות.
בעשור האחרון, התפרסמו מספר מחקרי מפתח, אשר הוכיחו כי גישה תזונתית כוללת, מפחיתה באופן דרמטי את הסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2 , התקפי לב חוזרים ויתר לחץ דם.
ההשפעה של שילוב מספר שינויים בתזונה על מניעת המחלות הללו, הייתה משמעותית יותר מהשפעת התרופות. הוכח כי תזונה קשורה כמעט לכל גורמי הסיכון ברי השינוי לסוכרת ולמחלות לב, החל מפרופיל שומני הדם ולחץ הדם, ועד לתהליכים דלקתיים בגופינו.
מחקר מניעת הסוכרת והל”ד -DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) הוכיח כי לתזונה אפקט טיפולי מחד ומגן מאידך, בהתאם לסוגי
המזונות, הרכב התזונה וכמובן למסגרת הקלורית.
דיאטת DASH מבוססת על כל אבות המזון ומורכבת מתזונה עשירה בירקות, פירות ומוצרי חלב דלי שומן, דגנים מלאים, קטניות, בשר רזה ודגים, מקורות שומן מומלצים ,אגוזים וזרעים והיא דלה בכולסטרול ובשומנים רוויים. ניתן למצוא אף שילוב של מנות מתוקים במהלך השבוע על מנת שיהיה ניתן להתמיד בה בטווח הארוך.
דיאטת DASH מבוססת על איזון מינרלי של כמויות סידן, אשלגן, מגנזיום עם הגבלת נתרן (המלח בתזונה שלנו) ומגדילה את ירידת לחץ הדם. לא ניתן להכביר בחשיבות מניעת וטיפול בלחץ דם בקרב סוכרתיים ואנשים הנמצאים בסיכון לסוכרת.
לאור מכלול המידע המחקרי, טיפול תזונתי רפואי על ידי דיאטנית קלינית המתמחה בעקרונות מחקרי DASH מהווה מרכיב חיוני במניעת הסוכרת, באיזון סוכרת ובמניעה והאטה של מרבית סיבוכיה.
זכרו כי סוכרת מסוג 2, איננה גזרה משמים, אלא תלויה במידה רבה במה ובכמה אנו אוכלים.מרבית הדיאטות הפופולאריות והלא מבוססות, מתבססות על איסורים. מהידע המצטבר לאורך ההיסטוריה, והמחקר הרפואי עולה כי לאיזון בין המרכיבים השונים יש חשיבות מרכזית. בתזונה, דרך המלך היא הנכונה.